image
25.03.19

Wij van FrietHoes houden van friet; van verse, ambachtelijke en onbehandelde friet. Wij zijn niet de enigen. Door heel Nederland werken er steeds meer chefs met verse friet. En dat maakt ons een tikkeltje nieuwsgierig, want wat doen deze chefs nu met verse friet? We vroegen het na Tent 6 ook aan Maarten Post, eigenaar van het Haarlemse VIZ.

Vizmarkt

‘Ongeveer negen maanden geleden is VIZ opengegaan. Mijn vrouw Sanne en ik hebben veel met vis. Zo gaan we graag op vakantie naar plekken waar vis echt begrepen wordt, zoals bijvoorbeeld in Bretagne, Japan of de rijke Engelse kust. Daarnaast heb ik altijd in de keuken gestaan als chef bij verschillende hotels en restaurants. Na de geboorte van mijn tweede dochter heb ik mezelf een half jaartje pauze gegund waarin ik besefte dat dit het niet meer was voor mij.  Het was tijd om iets echt leuks voor mezelf op te starten. Niet lang daarna kwamen we deze locatie tegen, in de buurt waar we zelf wonen. Mooier kan bijna niet natuurlijk. Eigenlijk ontstond toen pas echt het idee om hier een winkel te beginnen voor en door liefhebbers van vis: VIZ markt dus!

Fish & chips

‘Friet en vis is gewoon een goede combi. We zijn veel in Whitstable in Engeland geweest en hebben daar naast oesters ook veel fish & chips gegeten. Toch had ik altijd het gevoel dat het beter kon. Maar het hoeft ook weer niet over the top. Neem bijvoorbeeld The Hand & Flowers van Tom Kerridge in Marlow. De eerste gastropub die twee Michelin-sterren wist te behalen. Hier at ik de beste fish & chips ooit waarna ik daar ook nog een korte tijd stage heb gelopen. Fantastische fish & chips, maar het gebruik van heilbot maakte het gerecht onnodig duur. Wij gebruiken kabeljauw, maar hebben eerst met allerlei testen gekeken naar welke combinatie bloem, bier, olie en temperatuur de vis het allerlekkerst en vooral het meest krokant maakt en blijft.’

En in combi met de friet van FrietHoes, die we overigens ook voor Woensdag Kibbeling-dag gebruiken, heeft VIZ nu op zeker de beste fish & chips uit de regio op het menu staan.

Over VIZ

Ostadestraat 16, Haarlem
www.vizmarkt.nl
www.facebook.com/VIZhaarlem
www.instagram.com/vizhaarlem

Bird

Friethoes maakt verse friet voor horeca.

Meer weten?

illustration-potato