banner image

Streven naar zero waste

Restafval sucks. Wij streven dan ook naar een zero waste beleid. Daarvoor lopen een aantal bijzondere projecten, zoals Schillenbier, een Friet Vodka, De Balletjes van FrietHoes en groengas dat gemaakt en gebruikt wordt door Meerlanden. We denken ook na over verpakkingsmaterialen. Zo bestaan de zakken voor de voorgebakken friet uit bio-based materialen, serveren we de friet in onze foodtrucks en winkel in bio-afbreekbare puntzakken en gebruiken we bio-afbreekbare schoonmaakmiddelen. We hebben zelfs een samenwerking met biologische kledingproducent KUYICHI! Wil je meer weten over ons duurzaamheidsbeleid? Stuur dan gerust een mailtje.

Aardappel drankje

Wat doe je met de snijresten van 25.000 porties friet – oftewel 7.500 kilo friet van 14.000 kilo lokale aardappelen? Daar maken we vodka van! Dat doen we in samenwerking met Mysteryland en boer Gert-Jan Petrie, die de aardappelen levert en eigenaar is van de grond waar de camping van Mysteryland wordt opgezet. Alles wat overblijft van de aardappelen die tijdens Mysteryland gebruikt worden, sturen we op naar Mofongo’s Distillery waar ze er vodka van maken. Inmiddels is ‘ie uitverkocht, maar het recept hebben we natuurlijk nog in handen.

FrietHoes vodka van aardappelresten

Biertje?

Na een succesvolle crowdfundcampagne lanceerden we in 2017 Schillenbier: bier gemaakt van de aardappelresten die overblijven tijdens het produceren van verse friet. Dat deden we samen met brouwerij Troost.

Schillen Blond bier FrietHoes

Bij het brouwen van een tweede biertje kozen we voor een samenwerking met de eveneens Haarlemse brouwer Jopen. Het resultaat werd Schillen Blond: een heerlijk fris brouwsel met een klein bittertje in de afdronk. Het etiket is ontworpen door de bekende Haarlemse illustrator Joost Swarte. Een echt lokaal product dus. Vinden we mooi. En lekker.

Mosterd bij?

We proberen echt, echt zo min mogelijk afval over te houden bij het maken van verse friet. Toch blijven er bij het snijden en frituren altijd wel wat restanten aardappelen over. Onze chef ontwikkelde daarom een recept om deze te verwerken tot een prettige borrelsnack: De Balletjes.

De Balletjes van FrietHoes (2)

Gemaakt met een IPA van Jopen Bier en kaas, om je vingers bij af te likken. Op dit moment zijn De Balletjes alleen verkrijgbaar voor bestaande horecaklanten en tijdens (een aantal) evenementen. De Balletjes is tevens een gevleugelde uitspraak van Joost, oprichter van FrietHoes. 

illustration-potato
banner image