image
25.10.16

Friet natuurlijk! Hieronder een geheel partijdige uiteenzetting waarom je FrietHoes-friet nooit –maar dan ook nooit- patat mag noemen.

In grote delen van Nederland wordt vaker het woord patat gebruikt, eigenlijk met als enige uitzondering Brabant en Limburg. Maar laten we even eerlijk zijn.

Als het om reepjes gefrituurde aardappel gaat hebben de zuiderlingen een streepje voor.

Bovendien betekent patat gewoon aardappel. En een gekookte aardappel geeft nooit hetzelfde genot als de gefrituurde variant.

Even kijken in de grote Van Dale. Zowel patat als friet wordt omschreven als een verkorting van het Franse ‘patates frites’. Patat betekent dus ‘aardappel’ en ‘frites’ betekent dat het gefrituurd is. Aangezien je naast aardappelen nog veel meer kunt frituren, is het eigenlijk niet logisch om de bereidingswijze tot afkorting te maken. Maar ja, de aardappel is wel de koning onder de gefrituurde snack.

De opper-frites is dus friet.

De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Ook een klap wordt soms een patat genoemd. Pas dus op als een Belg vraagt of je een patat wil!

Dan het volgende argument. Frietsaus of fritessaus, maar wat is in hemelsnaam patatsaus? Nee, de gefrituurde aardappel met of zonder saus, is friet. FrietHoes-friet bij voorkeur.

onder de rivieren zeggen ze friet

 

Bird

Friethoes bakt verse friet op evenementen.

Meer weten?

illustration-potato