banner image

FrietHoes en de rest

Restafval sucks. Tijd om een frietje, of 2, bij te dragen aan een betere wereld. Voorheen deden we al mooie dingen met onze snijresten, denk aan De Balletjes ,de limited edition Friet Vodka samen met Mofongo’s Distillery en een samenwerking met kledingmerk KUYICHI (nog steeds te koop in onze webshop). Maar duurzaam is natuurlijk pas écht duurzaam als er continuïteit zit in de verwerking van restafval. De doorlopende en toch wel bijzondere samenwerkingen waar we stiekem best een beetje trots op zijn; Schillenblond bier van aardappelresten met Jopenbier B.V, Biogas van ons afval met Meerlanden en de populaire Potato Bol van Carl Siegert!

Duurzaam doen we niet alleen samen met andere partijen maar ook in de frietfabriek denken we na over onze impact op het milieu. Zo serveren we de friet in onze foodtrucks en winkel in bio-afbreekbare puntzakken en gebruiken we bio-afbreekbare schoonmaakmiddelen. Onze dozen worden geproduceerd bij duurzame fabrikant Smurfit Kappa. Bij FrietHoes denken we ook aan menselijke duurzaamheid met Frietje Sociaal, want ook dat vinden wij VET belangrijk. Wil je meer weten over ons duurzaamheidsbeleid of heb je zelf een duurzaam idee? Stuur dan gerust een mailtje.

Biertje?

In 2017 lanceerden we ons eerste Schillenbier, gemaakt van onze aardappelresten, samen met brouwerij Troost. Nu, zoveel jaren later vloeit het bier nog steeds. FrietHoes en bierbrouwerij Jopen hebben dit jaar voor de tweede keer de handen ineengeslagen om een (h)eerlijk biertje te maken. Schillenblond bier is niet alleen vet lekker maar dus ook best een beetje bijzonder. De aardappel snijresten van onze ambachtelijke friet zijn verwerkt in het bier. Dit resulteert in een heerlijk fris brouwsel met een klein bittertje in de afdronk. Perfect in combinatie met onze écht verse frieten. 

Maar dat is niet het enige bijzondere want het etiket is ontworpen door toch wel de leukste grafische experts die Haarlem rijk is. De heren van BrrBrr. Maar er is meer, óp dat etiket staat een unieke illustratie van niemand minder dan iconisch illustrator Joost Swarte Samen met deze 3 Haarlemse partijen hebben we er dus niet alleen iets lekkers maar ook weer iets moois van gemaakt. Dat mag gevierd worden, proost! 

Waar koop ik SchillenBlond bier? 
Schillenblond bier is in beperkte oplage verkrijgbaar in de webshop van Jopen en FrietHoes. In de JopenKerk en een handvol supermarkten en slijterijen. Voor inkoop ondernemers graag een mailtje naar sales@jopenbier.nl 

Jopen BV www.jopenbier.nl 
BrrBrr www.brrbrr.nl 
Joost Swarte www.joostswarte.nl 

Aardappel drankje

Wat doe je met de snijresten van 25.000 porties friet – oftewel 7.500 kilo friet van 14.000 kilo lokale aardappelen? Daar maken we vodka van! Dat doen we in samenwerking met Mysteryland en boer Gert-Jan Petrie, die de aardappelen levert en eigenaar is van de grond waar de camping van Mysteryland wordt opgezet. Alles wat overblijft van de aardappelen die tijdens Mysteryland gebruikt worden, sturen we op naar Mofongo’s Distillery waar ze er vodka van maken. Inmiddels is ‘ie uitverkocht, maar het recept hebben we natuurlijk nog in handen.

FrietHoes vodka van aardappelresten

Mosterd bij?

We proberen echt, echt zo min mogelijk afval over te houden bij het maken van verse friet. Toch blijven er bij het snijden en frituren altijd wel wat restanten aardappelen over. Onze chef ontwikkelde daarom een recept om deze te verwerken tot een prettige borrelsnack: De Balletjes.

De Balletjes van FrietHoes (2)

Gemaakt met een IPA van Jopen Bier en kaas, om je vingers bij af te likken. Op dit moment zijn De Balletjes alleen verkrijgbaar voor bestaande horecaklanten en tijdens (een aantal) evenementen. De Balletjes is tevens een gevleugelde uitspraak van Joost, oprichter van FrietHoes. 

illustration-potato
banner image